Sušení ředkví

21. listopadu 2005 v 16:22 | pepáš a niko |  Ze Sněhové země
Jest dobrým zvykem před zimou nasušit ať už ředkve daikon, nebo tomely kaki. Buď je zavěsíte na balkóny a terasy, nebo využijete dřevěné konstrukce podél cest, které se jinak používají k sušení právě sklizené rýže.
Co se sušenou ředkví? Dobrá otázka - čerstvá ředkev se nadrobounko nastrouhá a dá se konzumovat prakticky s čímkoli (dneska padla za oběť spolu s omáčkou cuju k osmaženým sladkým bramborám sacumaimo, tzv. tempura - smažené kousky masa a zeleniny v křupavém těstíčku), ale co se sušenou... Nuž, takuan, jak se zove naložená sušená ředkev, se jí jako cukemono - anglicky pickles, tedy obdoba našich nakládaných okurek a všelikých zeleninových čalamád a jejich variací s jemně pikantní chutí, které v sobě konzervují něco z letního sluníčka.
A! Za oknem se ozval dobře známý déšť. Dnešní slunečná výjimka je pryč - a když se koukáme na předpověď počasí, to by člověk brečel. Celé Japonsko sluníčko, a tady.... škoda slov.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Milada Svobodová Milada Svobodová | E-mail | 23. listopadu 2005 v 8:42 | Reagovat

Jak je videt to si pekne debuzirujete,sladke bramburky, redkev a pod a kde je nase vepro knedlo zelo?

2 Kanyapi Kanyapi | E-mail | 8. prosince 2005 v 9:00 | Reagovat

Achoj, to dole je pórek? :o) Nám letos zmrznul výchovný hrášek. Štěpánek ho vysel, aby odčinil rozbití kamarádčiny sponky, ale protože tak učinil až koncem srpna, hrášek už to nestihl, i když se činil.

To na modrých provázkách jsou tomely? Takové ty sladké věci, co uvnitř připomínají rajče a prodejci v Čechách jim říkají kakikurma??

3 pepáš pepáš | E-mail | 8. prosince 2005 v 12:07 | Reagovat

Obojí správně. Pórek a tomely. V Havelské tržnici tomelům říkají kaki, občas i khaki :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama