Jaro je tady

17. března 2008 v 15:31 | pepáš a niko |  Ze Sněhové země
Okolní hory spí ještě pod hlubokou bílou peřinou, ale z města už sníh až na pár zapomenutých závějí úplně zmizel. Tu a tam začaly vykukovat výhonky a vyhřívat se v ještě slabém jarním slunku. V kraji Ečigo se z jarních strání nejdříve vyklube devětsil japonský - fukinotó. Skrývá v sobě všechnu energii, co nastřádal přes zimu pod sněhovou pokrývkou, a tak je vítaným zdrojem síly. Je ho ale třeba utrhnout dříve, než se rozevřou první kvítky. A pak už si jen vychutnat tempuru z devětsilu - harmonii křupavého tempurového těstíčka a devětsilu, jenž je plný hořkosladkého jarního "elixíru."
TOPlist
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Tomáš Tomáš | E-mail | Web | 18. března 2008 v 11:39 | Reagovat

Ahoj Pepáši ahoj Niko. Jsem rád, že jste se vrátili, vaše zápisky mi chyběly. Doufám, že odpočinek přišel k duhu a bude dost sil i na články ;-)

Jedna prosba - tempuru jste nakousli už několikrát. Nebyl by nějaký recept?

2 pepáš a niko pepáš a niko | 18. března 2008 v 15:05 | Reagovat

1.Kromě jarních výhonků, devětsilů a dalších pochoutek je možné k přípravě tempury použít lilek, ryby, cibuli, brambory atd. Důležité je výše zmíněné po nakrájení zbavit vlhkosti (řádně vysušit kuchyňským papírem) a šoupnout to ledničky.

2.Dále následuje obal: 1 vejce, studená voda (130cc), hladká mouka (180cc), majonéza (1 čajová lžička) - to je třeba zamíchat, ale jen lehce zezhora dolů (nejlépe hůlkami). Není vhodné směs míchat dokola (mouka se zcela rozpustí, směs změkne a ztratí ve výsledku svou křupavost).

3.Do hrnce či pánve dáme dostatek oleje (opravdu nešetřit, místo smažení je asi lepší použít výraz fritování; zkrátka pořádná olejová lázeň). Olej zahřát na zhruba 160 stupňů.

4.Připravené nakrájené kousky zeleniny a spol.smočíme v směsi a okamžitě smažíme.

5.Ideálním výsledkem je barva zrzavá jako liščí kožíšek a "sakusaku" křupavé těstíčko.

6.Tempuru servírujeme hned po usmažení. Těsně před konzumací je vhodné jednotlivé kousky tempury smočit v tencuju (sójová omáčka, voda,daši; dá se koupit i v Čechách) či lehce posolit. To už záleží na vás.

Hodně štěstí při přípravě.

3 Tomáš Tomáš | E-mail | Web | 18. března 2008 v 15:54 | Reagovat

Paráda. Sliny se sbíhají, jdu vařit! Díky

4 Dancer Dancer | 25. března 2008 v 7:51 | Reagovat

Paráda, jste zpět. Ani nevíte, jak mi vaše články chyběly. Díky moc!

5 hanci hanci | Web | 28. dubna 2008 v 15:32 | Reagovat

Moc vás zdravím!!! Objevila jsem váš návrat až dnes. Hned začínám se čtením všech článků. Jsem tak moc ráda, že jste se vrátili k psaní!!!! díky moc.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama